Franklabs

Garmin watch faces

Begin dit jaar heb ik een sporthorloge gekocht. Een Garmin 645 Music (of Garmin 645M). Ik wilde weer beginnen met hardlopen en het rustig aanpakken. Nu is rustig aanpakken nou niet echt mijn sterkste kant, dus het leek me een goed idee om een een of ander programma te volgen. En als ik het zo las, dan kon dat met deze Garmin. Én, ik kon er muziek mee luisteren op m'n draadloze oordopjes (Apple AirPods Pro). Dus, geen telefoon mee!! Hoera!

Eenmaal in huis heb ik een 12 weken programma gevolgd om rustig op te bouwen naar uiteindelijk vijf kilometer. Heel rustig aan beginnen dus. Precies wat ik wilde. En dat is gelukt. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en heb ik nog steeds een ritme van drie dagen met week rennen. Dus de gewoonte zit er goed in.

Nu is de standaard watch face (hetgeen je ziet wanneer je horloge gewoon in klokstand staat) van Garmin niet heel boeiend. Zie hierboven. Dus ik ben meteen op zoek gegaan naar een alternatief. Hieronder heb ik ze neergezet op volgorde van ontdekken / testen:

Crystal

Crystal heb ik best een tijdje 'gedragen'. Want ik wilde me eerst storten op de sporteigenschappen van het horloge. Customizen komt later wel. En die tijd is nu dus aangebroken. Crystal is gewoon een heel degelijke watch face. Misschien zelf wel een beetje saai.

ActiFace

Toen was daar ActiFace. Ik was getriggerd door het grafiekje. Maar goed, uiteindelijk heb ik daar maar weinig mee gedaan. Het feit dat deze meer customizable was ten opzichte van de Crystal was nice. En ook dat je de maanfase en zonsondergangstijden kunt zien. Voelde al iets speelser. Maar.. het was het toch niet helemaal.

Data Lover

Eerlijk is eerlijk: Data Lover heb ik voornamelijk een tijdje gedragen vanwege het bovenste gedeelte van het scherm: het zonneboogje. De staafjes van de stappendoelen werkte ook wel motiverend. Je wilt natuurlijk niet dat je 1 dag niet haalt en dat je daar nog de rest van de week mee geconfronteerd wordt. Die grote move ringen rechts vond ik gewoon lelijk, haha. En die 3 velden onder de klok, die hadden ook wel wat liefde kunnen gebruiken. Al met al best wel een chaotisch zooitje.

GearMin

GearMin dan? Ik was best gecharmeerd van het ontwerp. Links een mooi straks blok met info. Mooie iconen. Maar dan weer zo'n grafiek waarvan ik wist dat ik 'm toch niet ging gebruiken. Die werkt toch minder goed dan de balkjes van de Data Lover.

GGain

GGain heb ik maar heel kort getest. Deze watch face schreeuwde tegen me: haal je doelen of ik schiet! Qua ontwerp vond ik het dan wel weer interessant. Daar was wel over nagedacht!

Trail Watch

Overzichtelijk, begrijpelijke indeling en goed customizable. Heel fijn om de windrichting en snelheid meteen te kunnen zien. Dat vind ik altijd fijn om te weten voordat ik op de fiets stap. Hoewel ik het toffer vind als de progress bars voor de stappen, enz, langs het scherm lopen. Dus dat ze de vorm van het horloge volgen. Maar hoe het hier is opgelost, is ook best fijn en bescheiden. Dit is de watch face die ik momenteen nog steeds draag.

LCD Sun

Eigenlijk meer gimmicky, dan een serieuze watch face. De leesbaarheid is crap, maar qua indeling ben ik er bests over te spreken. En ook weer dat zonnelijntje. Dat blijf ik leuk vinden.

My Day 24

Dit was er eentje van de categorie: wow, anders, interessant. Maar, er is ook een hele hoop data te zien dat ik niet per se de hele tijd hoef te zien of te prominent is. Bovendien was ik al gewend de weer data die ik instant kan zien op de Trail Watch. Die wilde ik natuurlijk niet missen.

Conclusie

Eigenlijk: zou ik een combinatie van Data Lover en Trail Watch willen. De bovenste 1/3 de van de Data Lover vind ik pleasing! De weergave van de tijd ook. Want die is bij de Trail Watch weer minder goed leesbaar. En dan zou ik graag op de onderste helft altijd de weerinfo van de Trail Watch willen zien.

Ik denk dat mijn wensenlijstje nu wel duidelijk is.

Even heb ik op het punt gestaan zelf een watch face te maken. De hele ontwikkel environment stond al. Maar ik realiseerde me net op tijd, dat het maken 1 is. Het onderhoud is 2. En ook alle vragen, requests en dergelijke die je van (potentiële) dragers krijgt. Nee, dat is aan mij niet uitbesteed. Ik blijf de Garmin Connect IQ store in de gaten houden voor fijne watch faces. Ik ben benieuwd: Wat vind jij de beste Garmin watch face? Of heb je andere aanraders?

Je kunt mij bereiken op frankraterink@pm.me

Stuur een mail

Edit 1: nieuwe favoriet!

Ik kon het niet laten mijn nieuwe favoriete watch face hier nog even te delen. Het heeft alle informatievelden die ik wilde. Zie het lijstje hierboven. De aanpasbaarheid is dik in orde. En ook het design oogt heel fijn! Alleen de maanfase ontbreekt. Nou ja...

Edit 2: terug naar start

En dan sta je af te wassen, een luisterboek aan het luisteren en kijk je op je horloge en denk je: jeejtje, wat een hoop data op m'n horloge eigenlijk. Is het echt zo belangrijk om altijd je hartslag te zien? En al die andere fancy dingetjes..? Toch maar eens zoeken naar een meer cleane interface met minder data erop die toch niet relevant is.

DRG Nathos

Een fijne watch face die er clean uitziet. De cijfergrootte van de tijd is groot genoeg en de datafields zien er lekker opgeruimd uit.

Gigantus

Grotere cijfers! Da's eigenlijk ook wel fijn voor de leesbaarheid in de avonden. Sowieso is de leesbaarheid groter wanneer je voor een witte achtergrond kies. Lekker clean ook weer.

SHN TxD

Probeersel. Weer net iets teveel poespasjes op het scherm. Wel strak design. Daar hou ik van.

Crystal

Toch weer terug bij Crystal, alleen ditmaal iets meer aangepast naar mijn behoefte. De balkjes voor de stappen ed. weggehaald, theme op mono light gezet en de tijd in highlight modus (waardoor deze in het zwart wordt weergegeven) en andere datafields weggehaald. Lekker opgeruimd zo. Crystal zit gewoon goed in elkaar. Fijn fontje, goede balans tussen aanpasbare en niet aanpasbare UI elementen.

Ik ben heel benieuwd hoe lang deze watch face aanblijft ;-)