Ik stap met mijn vouwfiets de trein in naar Amsterdam. De vier klapstoeltjes zijn al snel bezet. Gelukkig heb ik ook een stoeltje. Links naast mij zit een KLM jongen zijn oneindige Facebook wall door te scrollen. Rechts zit een man met nette bruin leren schoenen zachtjes tegen de band van mijn fiets te tikken. Zijn mobiel op 15 cm van zijn gezicht. Ik vraag me af of hij een bril nodig heeft of dat het erg spannend is wat hij ziet.

De dame tegenover mij heeft haar krantje net uit. De puzzels heeft ze ook gemaakt. Het krantje verdwijnt achter haar rug. We wisselen een korte blik uit. De man naast haar, met een serieuze hoed op, is geïnspireerd door de puzzelmevrouw. Hij heeft zelfs een puzzelboekje bij zich. En een echte pen. Een met een draaidop. Een serieuze puzzelaar. De man tegenover de puzzelmevrouw typt op zijn laptop. Een laptop met een extra grote batterij. Zo een die uitsteekt. Ik vermoed dat hij gesteld is op de tijd die hij in het OV heeft om lekker te kunnen werken. Dat werken doet hij in excel. Veel nummers intikken en verplaatsen. De plek naast de excelmeneer is leeg. Hoe zou de excel meneer wonen? Groot? Hij ziet er te serieus uit voor een klein flatje. Ik denk dat ‘ie in ieder geval meerdere etages heeft. En een dak.

Laan van NOI

De puzzelmensen staan op en stappen uit. Het krantje met opgeloste puzzles blijft achter op de stoel. Ook de excelmeneer klapt met een zucht zijn laptop dicht en stapt uit. Hij heeft een chique zwarte aktentas. Er stapt een meid met een grote sjaal in en gaat tegenover mij zitten. Aan het raam. Ze is al druk in de weer met haar mobiel. Ze pakt een zakje met 2 boterhammen. Af en toe kijkt ze naar buiten. Iets langer dan vluchtig. Even vraag ik me af hoe zij zou zijn in een relatie. Zou ze knuffelig zijn? Is het een stoer meisje. Of lijkt ze dat alleen maar? Ik kijk naar buiten. De lucht begint zacht paarsblauw te worden. Mooi. Wat random lichtreclame schiet voorbij.

Leiden

Een collega van de KLM jongen naast mij stapt in. Een serieuze man met een grote donkerblauwe KLM jas en een blik van een piloot. Moet wel. Een vriendelijk “hoi” wordt uitgewisseld. De Facebook wall blijft de aandacht houden. Vooral posts van schaars geklede dames. De piloot gaat schuin tegenover het boterhammeisje zitten. Na 5 minuten heeft ook hij zijn mobiel gepakt. Voor email, dat wel. Het leek alsof hij meer contact met zijn collega wilde, maar dat lukte niet. Het boterhammeisje pakt nog een zakje met twee boterhammen uit haar tas. Twee boterhammen met zwartwitvlokken dit keer. Jeej! Ik hou ook van vlokken. Zouden we nu een match zijn?

Schiphol

Beide KLM collega’s stappen uit. Geen woord verder. Wel een beetje een moeilijk lachje. Ze zullen wel niet heel hecht zijn. Ook het boterhammeisje stapt uit. Ze heeft een extra tas bij. Zal ze naar een leuke plek op reis gaan? Een stel verse touristen stapt in. Tot twee keer toe zijn ze bijna gaan zitten, maar ze twijfelen. Toch maar de coupé in. Naast mij en tegenover mij komen mensen te zitten die muziek luisteren. Van het meisje naast mij hoor ik precies wat ze luistert.

Lelylaan

Nog wat mensen stappen in. Het wordt al drukker. Ik besluit mijn laptop te pakken en even snel een verhaaltje te typen van wat ik allemaal zie hier in de trein.

Sloterdijk

De koptelefoonheren van tegenover mij verlaten de trein. Het muziekmeisje naast mij blijft mij nog even voorzien van muziek. Hopelijk geniet ze er zelf ook van. Door het typen merk ik al dat ik minder zie. Ik kijk ook minder goed. Van de rest van het traject heb ik genoten. Het is zo leuk om gewoon niks te doen en te kijken.

Amsterdam CS

Bestemming bereikt.

Een ander verhaaltje dat ik maakte heet Opstaan. Misschien vindt je dat ik ook leuk om te lezen.