Al 10 jaar werk ik bij Q42. Ik kwam als junior software engineer binnen. Al meteen was duidelijk dat er een hoop geleerd ging worden. Q'ers zijn T-shaped mensen. Als eerst flink gewerkt aan mijn horizontale balkje van de T: een hoop leren over van alles en nog wat. Later kwam ook het verticale streepje aan bod: de specialisatie. Interaction engineer. Ik ben een mensen-mens, dus het was een hele logische stap! Mijn mensen-mens eigenschap heeft mij uiteindelijk bij een nog leuker plekje gebracht: happiness officer!

Happiness officer

Q'ers happy maken en Q verder helpen! Daar werd ik blij van. Naast programmeren hield ik mij altijd al veel bezig met andere taken als hardwarebestellingen en kleine blijmakers. Daar ben ik me dus op gaan focussen. Structuur aanbrengen, pragmatisch denken en oplosssen, fotografie, mensen lezen en verbeteringen signaleren. Het duurde even voordat ik het doorhad, maar daar word ik echt warm van!

Happiness officer ❤️

Naast dat het een functie is die super dichtbij mij staat was er ook behoefte aan binnen Q42. Q'ers blij maken zodat zij gewoon lekker kunnen developen. Dat werd mijn missie. Er zijn voor mijn collega's. Door verschillende feedbackmomenten is uiteindelijk steeds duidelijker geworden wat mijn werkveld zou zijn: tech en non-tech inzetten om van Q42 nog meer een happy place te maken. Structuur te geven waar nodig en die ook te onderhouden. Op de hoogte zijn van wat er speelt en dat nieuws bij de Q'er brengen. Onze TechOps coördineren (soort van systeembeheer, maar dan des Q geregeld).

Dit doe ik:

crrnt — Naar mate Q42 groter werd, merkte ik dat ik steeds minder door had wat er allemaal speelde. Toen ben ik eigenlijk alles op gaan schrijven wat er speelde en ben dat gaan publiceren op een interne nieuws website: crrnt (van current). Inmiddels komt er veel nieuws naar mij toe en weet ik waar ik moet zoeken naar nieuwtjes. Dagelijks krijgt elke Q'er een nieuwsupdate.

Hardwarekast — Een plek waar je een nieuw toetsenbord kunt pakken, een adapter, USB-stick, laptopverhoger, etc. Op deze manier ligt het gewoon op de pak, en kun je meteen door, zonder dat er stuff besteld hoeft te worden.

Device wall — Werk dat we maken bij Q42 wordt veel getest op verschillende telefoons en tablets. De device wall is een plek waar deze apparaten continu aan de lading liggen, zodat ze altijd klaar liggen om gebruikt te worden. Ook is per toestel bekend wat de specs zijn qua besturingssysteem.

De device wall met daarboven de kleine hardware voorraad

Aanspreekpunt — 1001 vragen komen mij terecht. Soms doe ik er dan zelf wat mee, vaak weet ik waar een antwoord gevonden kan worden of kan ik iemand de wegwijzen.

Onboarding — Q42 is een plek waar we zelfstandig werken en eigen initiatief hoog in het vaandel hebben staan. Bij onboarding van nieuwe collega's kan dat nog wel eens lastig zijn. Daarom heb ik ervoor gezorgd dat nieuwe collega's op een fijne manier nieuwe informatie aangereikt krijgen. Dit is nog een proces dat vollop aan verbeteringen onderhevig is. Doel is wel dat 't aanvoelt als een warm bad!

Office improvements — Ogen openhouden en kijken waar dingen verbeterd kunnen worden. Bovenstaande punten zijn voorbeelden van zulke verbeteringen.

Chief TechOps — Een systeembeheerafdeling hebben we niet. Maar aangezien we een IT bedrijf zijn, hebben we zo nu en dan tech dingetjes die gefixt moeten worden. Sommige dingen fix ik zelf andere coördineer ik en gaan andere collega's mee aan de slag.

Hardware bestellingen — Nieuwe laptops, telefoons, tablets en andere kleine hardware.

Social media — Ik voorzie, zo nu en dan samen met andere collega's, de social media kanalen van content. Trotsmomentjes, linken naar onze laatste posts, sfeer plaatjes van kantoor of live vanaf conferenties.

"Als je af en toe buiten Q werkt merk je pas hoe fijn is om iemand als jou te hebben. Bij (bedrijf) besefte ik me laatst hoe waardevol jij als onze ‘Hapiness Officer’ bent. Dat gevoel van ‘gewoon lekker je werk kunnen doen’. Dat."

linkedin.com/in/frankraterink

Mijn krachten

Mensen lezen — Dat is iets dat ik heel sterk heb. Heel snel heb ik een bepaald gevoel bij iemand (los van een eerste indruk natuurlijk). Hoe voelt iemand zich? Wat voor mate van aandacht heeft iemand nodig? Wat voor soort connectie of energie is er?

Pragmatische denken én oplossen — Die neiging heb ik heel sterk: met mijn huidige kennis en kunde een oplossing te bedenken die voor iedereen gemakkelijk te begrijpen en op te pakken is. En die oplossing vervolgens op een fijne manier in praktijk brengen. Daarna de boel door middel van feedback iteraties blijven verbeteren is helemaal leuk!

Openheid en warmte — Als persoon ben ik een open boek. Mede daardoor lijk ik snel te verbinden met mensen. En ik hou ervan dat deze verbinding echt en warm voelt.

Over Q42

Bij Q42 werken 70 mensen. Toen ik begon, 10 jaar geleden, was ik ongeveer Q'er 25. Q42 houdt zich bezig met de technische ontwikkeling van websites, apps en iOT projecten. Daarnaast doen we ventures: eigen ideëen uit werken die wij belangrijk vinden. En dat doen we op een hele fijne manier. Je kunt gewoon helemaal jezelf zijn, hoeft geen pak aan en ons kantoor ziet eruit als een relaxte hobby-ruimte. En wat ook heel relaxt is, is dat we een hele vlakke organisatiestructuur hebben.

We doen dingen graag our way. Zo hebben we een Arbobutler die langskomt om al je vragen aan te kunnen stellen. Zijn er stoelmassages. Hebben we een dame die met pensioen is die de lunch verzorgd, omdat ze nog zo graag met haar vak bezig wil zijn. Doen we niet aan detachering en auto's van de zaak. Is meer dan 55% van de Q'ers aandeelhouder van Q42. Kun je op feestjes en borrels gewoon een potje gamen zonder dat het awkward is (maar tegelijk ook lekker uit je naad gaan op de muziek). En zijn ook de pensioenen en arbeidsongeschiktsheidsregelingen gewoon knettergoed geregeld. We hebben dingen graag goed geregeld. Zo kan iedereen zich druk maken over dingen die dat waard zijn, in plaats van zich zorgen te maken over dingen die dat niet waard zijn.

Dát is Q. Een warme plek, waar je niet met een trillend stemmetje tegen je baas hoeft te praten. Een plek waar je collega's gewoon je vrienden zijn. Vrienden met wie je toffe projecten doet!

q42.nl
facebook.com/Q42bv